perjantai 23. syyskuuta 2016

Valmiit perustukset pienen mutkan kautta

Viimeisen muutaman päivän sisällä on tapahtunut hurjan paljon. Koska asiaa tulisi nyt muuten liikaa, kerron tällä kertaa vain perustuksista ja palaan muihin asioihin viikonlopun jälkeen.

Tiistaina Rakennus Henria tuli tontille tekemään perustusten muotit ja raudoitukset valmiiksi, ja iltapäivällä pääsimme tekemään raudoituskatselmuksen sokkelin osalta. Keskiviikkona valu oli tehty, kun menimme iltapäivällä tontille (vaikka olimme edellisenä päivänä pyytäneet että betonirekan tulosta ilmoitetaan meille). Emme ehtineet näkemään kaikkia pilarien raudoituksia, mutta tämä on ilmeisen yleistä omakotitalorakentajien joukossa. Sokkelin näkeminen kuitenkin hymyilytti. Tuntui hyvältä, kun tontille rakentuu vihdoin jotakin konkreettista.

Etualalla harrastetila, joka tulee vain yhteen kerrokseen ja muu talo on kaksikerroksinen. Takana keskellä kantava väliseinä.
Siistiä jälkeä tuli sokkelin osalta
Kuvassa näkyy talon kantavan pilarin pyöreä antura, joka on suunnitelmiin nähden liian pieni
Otimme paljon kuvia ja kävimme niitä läpi vastaavan mestarin kanssa keskiviikkoiltana. Ikäväksemme vastaava mestari huomasi ongelmia perustuksissa. Henria tekee normaalisti pilarien anturat pyöreinä, eikä tapaa ollut muutettu, vaikka perustussuunnitelmassamme ne olivat neliön muotoisia. Terassin ja kuistin pilarien sekä talon keskellä olevan kantavan pilarin anturat oli suunniteltu 600×600 kokoisiksi, mutta tehdyt pyöreät anturat olivat halkaisijaltaan 560-600. Samaten autokatoksen pilariantura oli suunnitelmissa 800×800, ja tehty antura oli hiukan soikea ja halkaisijaltaan 740-800. Anturoissa pinta-alan määrä on oleellista, ja suunnitelmissamme esimerkiksi katoksen pilariantura on pinta-alaltaan 0,36m2. Nyt tehty antura oli korkeintaan 0,28m2, jolloin laskennallisesti pohjapaineet kasvavat jopa 30% suunnitelmiin nähden. Anturoissa teräkset olivat myös jääneet sojottamaan vähän vinoon ja styroxien koko anturoiden alla oli pienempi kuin perustussuunnitelmassa. Styroxit tosin olivat hiukan suunniteltua paksumpia, ja pilarianturoiden teräkset ovat meille muutenkin turhia ja ne tullaan leikkaamaan poikki.

Perustussuunnitelman tasokuva (vastaavan mestarimme tekemä)
Etukuistin pilariantura, jonka piti olla 600x600 neliö (tai muutoin pinta-alaltaan vähintään 0,36m2)
Kahden tärkeän pilarianturan, eli talon kantavan pilarin ja autokatoksen pilarin anturoiden, osalta meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin pyytää niiden uusimista. Kuistin ja terassien anturat voidaan pitää sellaisina kuin ne nyt on, sillä niiden päälle tuleva paino on selvästi vähäisempi. Soitin itse asiasta yrityksen johtajalle eilen torstaina, ja tänään tontilla käydessämme uudet anturat oli jo tehty.

Autokatoksen uusittu pilariantura, josta oli tehty vielä varmuuden vuoksi suunniteltua isompi
Sokkelin muotit on nyt myös purettu sekä talon että autokatoksen osalta ja perustukset ovat siis valmiit. Hyvältä näyttää! Seuraavaksi voisi aloittaa patolevyjen asennuksen. Sokkelin sisäpuolen styrox oli jo Henrian puolesta viistetty, joka oli mukava yllätys. Meidän kannattaa vielä käydä vasaran kanssa läpi styroxin ja betonin yhtymäkohta, sillä siihen jää herkästi pientä kynnystä ja epätasaisuutta, joka voi ärsyttävästi kammeta siihen asennettavaa alajuoksua vinoon asentoon. Lähempänä talopaketin tuloa pitää myös asentaa radonkaista sokkelin päällipintaan. Ennen sitä pääsemme kuitenkin vielä sisä-ja ulkotäyttötöihin sekä routasuojauksen tekoon.Haluan vielä sanoa sen, että perustuksia voidaan tehdä monella tapaa, ja kokeneeseen ammattilaiseen voi kyllä luottaa. Meillä ei ole mitään syytä epäillä, että päälle rakennettava talomme olisi sortunut siksi, että yksi antura on tehty erilailla kuin juuri meidän perustussuunnitelmissamme. Pyöreissä pilarianturoissa ei myöskään ole mitään vikaa. Perustussuunnitelmassa on kuitenkin tehty tarkkoja laskelmia painon jakautumisesta muun muassa pinta-aloihin perustuen, eikä niistä ole mielestäni syytä poiketa. Haluavathan kaikki tietysti tehdä oman talonsa jalan niin tukevaksi kuin mahdollista. Kilpailukykyisen hinnan ja vikkelän toiminnan vuoksi voimme suositella Rakennus Henriaa perustusten tekoon. Olettaen tietysti, ettei meille tule nyt jotakin yllätyksiä laskutushetkellä, mikä selvinnee myöhemmin :)

Pojan mielestä oli hauskaa laittaa kiviä sadevesiputkeen (onneksi oli kansi päällä)

1 kommentti:

  1. Hyvältä näyttää talon perustukset. Varmasti mukava saada jälleen yksi vaihe eteenpäin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...