lauantai 3. syyskuuta 2016

Kokemuksia Tallinnan rautakaupoista


Kävimme torstaina päiväreissulla Tallinnassa katsastamassa rautakaupat. Olin jostain syystä siinä käsityksessä, että työkaluista voi saada hyviä ja Suomeen verrattuna kilpailukykyisiä tarjouksia. Emme kuitenkaan ostaneet reissulta ainoatakaan työkalua. Tässä omat kokemuksemme muutamasta Tallinnan rautakaupasta.


Ehituse ABC: Liikkeestä emme löytäneet läheskään kaikkia työkaluja, joita olisimme halunneet ostaa. Koska olimme juuri aloittaneet rautakauppakierroksen, olimme vielä hieman katselumoodissa, emmekä siksi edes kysyneet työkaluista tarjousta. Tapetti- sekä kaakelivalikoimat olivat hyvät ja täällä näimme ihanan peilin, jollaisen olisimme varmaan ostaneet, jos projekti olisi ollut pidemmällä. Myös turkoosia kaakelia meinasimme ostaa samantien, sillä emme olleet nähneet missään vastaavaa. Kaakelissa oli taustalla turkoosin eri sävyjä ja päällä ikäänkuin laineileva lasipinta.
Bauhof: Tämä liike oli pieni pettymys. Sisällä oli todella hiostava lämpötila, vaikka ei ollut mikään hellepäivä. Työkaluja oli hyllyissä vähänlaisesti, ja hinnat vaikuttivat korkeilta. Tapetteja oli paljon ja hinnat olivat Suomen kauppoja halvempia kuten kaikissa muissakin käymissämme liikkeissä. Bauhofissa on meistriklubi-kortti, jonka haltija saa hinnoista alennuksia. Ajattelin löytäväni joitakin hyviä klubitarjoushintoja, joiden vuoksi olisi ehkä jaksanutkin kortin hankkia. Petyin siihen, että lähes jokaikisessä tuotteessa (tai ainakin työkaluissa) oli meistriklubi-hinta ja pienellä präntillä kalliimpi "tavallinen hinta". Käytäntö mielestäni osoittaa sen, että tarjoushinnasta on tullut normaalihinta, ja kaikkien liikkeessä asioivien olisi hankittava kyseinen kortti tai muuten ei ole järkevää ostaa liikkeestä mitään. Lähdimme suosiolla seuraavaan kauppaan, eikä edes kuvia jaksanut ottaa.

K-rauta: Liike oli miellyttävä siisteydeltään ja järjestykseltään. Tähän mielipiteeseen voi toki vaikuttaa se, että liike näytti samalta kuin Suomen K-raudat ja oli tutun tuntuinen. Koska olimme saaneet Suomesta K-raudasta hyvän tarjouksen työkaluista, pyysimme täältäkin myyjää apuun. Ensimmäinen ei puhunut suomea eikä englantia, mutta haki toisen myyjän, jonka kanssa pystyimme jotenkuten asioimaan suomeksi. Tämä myyjä etsi listamme työkalut ja antoi niille listahinnat. Kaikkia etsimiämme työkaluja ei löytynyt, ja joissain oli vähän edullisemmat hinnat ja joissakin paljon kalliimmat. Kun kaikkien työkalujen listahinnat oli katsottu, kysyttiin "könttähintaa", jos ostettaisiin useita työkaluja. Joku toinen myyjä olisi voinut tehdä tarjouksen meille, jos olisimme halunneet. Arvelimme kuitenkin, että hinnasta ei päästä alas tarpeeksi paljon. Parikin sataa kalliimman alkuperäishinnan lisäksi muun muassa työkoneiden akkuja oli jopa kolme vähemmän kuin Suomesta saadussa tarjouksessa. Emme uskoneet, että kauppa tulisi täältä kannattavaksi.


Espak: Tämä liike jäi mieleen kierroksemme parhaana. Liike oli kaikista käymistämme eniten "halpahallin" tyylinen ja hiukan sekainen, mutta meitä se ei haitannut. Liikkeessä näyttäisi olevan laajennuskin käynnissä, ja uusi hieno pääsisäänkäynti oli valmistumassa liikkeen toiseen päähän. Liikkeen työkalupuolen reunalla oli lähes 20 metriä pitkä seinusta täynnä Makitan ja DeWaltin työkaluja vieri vieressä, ja niillä oli oma tiski, jossa myyjä esitteli työkaluja. Hylly teki vaikutuksen, ja harmitti jälkeenpäin kun ei tullut otettua siitä kuvaa. Halusimme kuitenkin niin pitkän listan työkaluja, että meidät ohjattiin jonkinlaisen esimiehen luokse viereiseen lasikoppiin. Jotta meille voitiin tehdä tarjous, piti meidän löytyä heidän järjestelmästään ja tarvittiin jäsenkortti. Myyjä ohjasi meidät infotiskille, jossa rekisteröityminen tehtiin, ja se maksoi 3,20 euroa. Tämä oli lievästi ärsyttävää, mutta mietimme mieheni kanssa, että saavat ainakin vähän kompensoitua tarjoukseen käytettyä aikaa, jos emme ostakaan mitään. Saimme lopulta tarjouksen sekä Makitan että DeWaltin koneista, ja kummatkin jäivät Suomen hintoja kalliimmaksi. Päädyimme päättämään rautakauppakierroksen turhana ja lähdimme SuperAlkoon! :)


Jotta lukijoita ei harmittaisi meidän turha reissu, niin paljastettakoon, että oikeasti lähdimme Tallinnasta hakemaan juomia ensi kuussa järjestettäviin juhliin. Työkalulöydöt olisivat siis olleet vain plussaa.7 kommenttia:

 1. Juomapuolta sitä tuppaa tarttumaan aina itsellänikin mukaan :-) Yllättävää kyllä tuo, että tallinnalaisessakin rautakaupassa voi käydä niin, että suomea ei ymmärretä - muualla Virossa sitä kyllä saattaa sattua, esim. Tartossa.

  Bauhoffissa on muuten niin, että jos sitä Meistriklubikorttia ei sisään kävellessä ole, niin kyllä sellainen infotiskiltä muutamassa minuutissa järjestyy - jonka jälkeen vasta ostoksille tai hyllyjen väliin kannattaa mennä sen kun kortti on taskussa jälkeen. En muista oliko se kortti ilmainen, vai maksoiko ehkä 3 euroa tai jotain pientä.

  Noissa Bauhoffin kaupoissa, jos todella aikoo haalia tavaraa niin että ostosten loppusumma ylittää esim. 650 euroa, niin sitten voi päästä jo yritysmyynnin puolelle, jolloin saa todella hyvät alennukset (siis luokkaa -20% tai -25% siitä, mitä Meistriklubin kortilla sama tuote olisi maksanut.

  Tässä taannoin meidän reissu Tarton Bauhoffiin:

  http://talo-rautio.talovertailu.fi/2014/05/02/rakennustarvikeostoksilla-eestissa/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa juuri sinun blogistasi olin hakenut tietoa kyseisistä kaupoista etukäteen, kiitos kattavista selostuksista. Lähdinkin Bauhofiin sillä asenteella, että täältä ne työkalut ostetaan ja summaksi tulisi silloin reilusti yli 650 euroa. Sitten petyin, kun Suomesta saatuun tarjoukseen nähden ensinnäkin oli työkaluja todella huonosti löydettävissä ja kalliimpia meistriklubi-hinnoillakin. Tavallaan tuntui siltä, että olisi ensin pitänyt pystyä päättämään että ostetaan täältä nyt nämä tietyt työkalut, jonka jälkeen vasta menisi yrityspuolen kassalle, jossa sitten vasta selviäisi lopullinen hinta ja se, kannattaako niitä työkaluja ylipäätään ostaa. Voi kuitenkin olla, että ongelma oli lähinnä oma arkuus lähteä sinne tiskille kysymään, että mitäs nämä maksaisi JOS ostaisin kaikki listassa olevat. Toisaalta jätimme tämän tekemättä myös siksi, että esillä ei kertakaikkiaan ollut niitä työkaluja, joista olimme kiinnostuneita.

   Kaikille Tallinnan rautakauppoihin lähtevälle pitää kyllä sanoa, että pitää vaan rohkeasti mennä kysymään myyjältä palvelua. Se on ainoa tapa saada hyvä tarjous työkaluista, hyllyhinnat ovat usein samanlaisia kuin Suomessa.

   Poista
 2. Heh... Suomessa sanajärjestys on vapaa, mutta tässä kohtaa kun kirjoitin: "sen kun kortti on taskussa jälkeen" niin piti kirjoittaa että "sen jälkeen kun kortti on taskussa...

  VastaaPoista
 3. Tota laattaa on saanut Suomesta Terrasta, meinattiin kans laittaa sitä :)

  Me kierrettiin kans just noi samat kaupat ja mukaan tarttui vain takkapuille kantokori ja super alkon tuotteita :D

  VastaaPoista
 4. Tota laattaa on saanut Suomesta Terrasta, meinattiin kans laittaa sitä :)

  Me kierrettiin kans just noi samat kaupat ja mukaan tarttui vain takkapuille kantokori ja super alkon tuotteita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos tiedosta! Täytyy katsoa löytyykö vielä, kun on laattojen laittaminen ajankohtaista.
   Kiva kuulla, ettei oltu ainoita lähes tyhjin käsin rautakapoista lähteneitä.´
   Niin ja mun on pitänyt laittaa sulle spostia, että meidän urakoitsijahan nyt on sitten vienyt maat sinne omalle maankaatopaikalleen. Kallion tultua esiin sanottiin vaan, että tehkää niinkuin helpointa on. Toivottavasti saatte maata jostakin, jotta pääsette pihan tekemään joskus valmiiksi! :)

   Poista
  2. Niin mä aattelinkin, että varmaan paras heidän viedä omalle maankaatopaikalle maat nyt :) Kyllä sitä maata löytyy aivan varmasti ja pihaa aletaan kuitenkin laittamaan vasta ensi kesänä:)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...